Blog

Pisanje tekstova za web stranice

Kako napisati tekstove za svoju (ili tuđu) web stranicu? Na prvu, ovaj zadatak  i ne izgleda pretjerano komplicirano. Ukoliko imate osnovne informacije o tvrtki/ proizvodu/ usluzi, nije ih teško poredati, malo ukrasiti i jednostavno prezentirati potencijalnim klijentima/ suradnicima/ partnerima kroz vaš online prozor u svijet. 


No, kao i u svemu, ima tu nekoliko "caka". Uz osnovna pravila koja ćemo pobrojiti niže, naglasak svakako treba staviti na originalnost, osobnost i "ono nešto" što možete samo Vi (tvrtka/proizvod/usluga) ponuditi svojoj novoj publici (klijentima/suradnicima/partnerima). Naime, kao i svi ostali elementi vašeg vizualnog identiteta - web stranica, pa i tekstovi objavljeni na njoj - moraju u svakom pogledu odražavati Vašu osobnost. Stoga, uz relevantne i aktualne informacije o Vašoj ponudi, proizvodima i uslugama koje nudite, u tekstu svakako treba staviti naglasak na Vašu osobnost - jer osobnost je ono što čini razliku u moru sličnih tvrtki.

Dakle krenimo:

1. Tekst mora imati jasan marketinški stav, sa jasnom misijom i vizijom tvrtke, relevantnim "tehničkim" podacima i jasnim uvjetima suradnje. Pored toga, naglasak svakako treba staviti na koristi koje od vašeg proizvoda ili usluga imaju vaši kupci. Na više načina i više puta objasnite vašim korisnicima kako i zašto bez vašeg proizvoda/usluge jednostavno ne mogu više živjeti. Kako bi bile najučinkovitije, koristi za kupce moraju biti jasno izražene i vizualno istaknute, što se može jednostavno ostvariti u suradnji sa Vašim grafičkim i web dizajnerom.

2. Izuzetno bitan faktor za pozicioniranje vašeg weba na tražilicama jest SEO optimizacija, koja ovisi o ključnim riječima, izrazima, pitanjima i frazama koje su uz dizajn i tekstove izuzetno bitna sastavnica svakog weba. Naime, iako će dizajn weba i tekstovi korisnika zadržati na webu, ključne riječi su one koje će ga uopće dovesti do vas (npr. grad, adresa, djelatnosti, proizvodi, usluge). Ključne riječ odabirete tako da detektirate riječi koje bi vi sami koristili prilikom pretrage tražilica. Ključne riječi je bitno ubaciti na što više mjesta u samim tekstovima na webu. Dakle, riječi koje opisuju Vaše osnovne djelatnosti, proizvode i usluge koristite što češće prilikom pisanja svih tekstova, pa i novosti, blogova...

3. Iako su se na internetu dugo preferirali kraći i jasniji tekstovi, prosječan internet korisnik je već odavno naviknuo "probaviti" poduže tekstove na monitoru. No kako ipak ne bi izgubio interes, bitno je tekst razlomiti na odlomke, te time čitatelju omogućiti predah. Dakle, secirajte svoj tekst na dijelove (dodajte pokoji enter :)) poigrajte se sa podnaslovima te navigirajte korisnika kroz cijeli web. Naime, pri prvom susretu sa webom korisnici ne čitaju detaljno sve tekstove, već skeniraju i veći dio "prosuđuju" vizualno, stoga je bitno ubaciti što više odlomaka (naravno bez pretjerivanja), nabrajanja (ili bullets), okvira, boxova, i slično.

4. Kao i u medijima, dobar naslov garantira klik. Dakle, naslovi na Vašem webu moraju biti jasni, ali i zabavni. Dopustite da Vaša osobnost prevlada, te težite originalnosti. Naime, dobar naslov je onaj koji sažima srž i doista najavljuje ono što slijedi, ali i koji svojom kreativnošću zadržava pažnju.

5. O webu netko kontinuirano mora brinuti, podaci moraju biti aktualni i svježi. To se može postići minimalnim izmjenama tekstova, objavom novosti i akcija kojima korisnika potičete da Vam se javi ili iskoristi posebnu ponudu, te pisanjem blogova u kojima detaljnije možete ispričati priču o Vama, Vašim proizvodima/uslugama ili nečem srodnom.

6. Odličan alat i produžetak Vašeg weba su svakako društvene mreže koje služe kao dodatni kanal komunikacije sa potencijalnim klijentima /suradnicima/partnerima te način privlačenja istih na Vaš web. Iako je komunikacija na društvenim mrežama drugačija (slobodnija, ležernija i neslužbenija) od one na web stranici, neka Vas i tamo vode slična pravila.