Blog

Responzivnost web stranica od sada je još važnija!

Google je od 21. travnja 2015. uveo važne promjene u načinu na koji njihov pretraživač preporučuje stranice kod pretraživanja na mobilnim uređajima. Ažurirani algoritmi za mobilno pretraživanje određuju kako se stranice rangiraju, a uzimaju u obzir responzivnost web stranica. Ukoliko još niste upoznati s pojmom responzivnosti, pročitajte više na našem blogu o responzivnom dizajnu.

Što te promjene znače? Ukoliko pretražujete Google preko mobilnog uređaja, preporučit će vam one web stranice koje su prilagođene ekranu uređaja. Onim web stranicama koje ne zadovoljavaju uvjete, rang će se spustiti, odnosno neće se više naći na prvim mjestima na tražilici. Google smatra da je prilagođenost mobilnim uređajima kritična za vaš posao, te da korisnici zaslužuju dobro korisničko iskustvo na vašem webu i kad ga posjećuju s mobilnih uređaja, te da će na ovaj način lakše dobiti relevantne, kvalitetne rezultate pretraživanja, optimizirane za svoje mobilne uređaje. Kod pretrage je u ispisu rezultata naznačeno je li pojedina web stranica prilagođena mobilnim uređajima oznakom Mobile-friendly ili na hrvatskom Za mobilne uređaje.

 

Promjene bi mogle uvelike utjecati na posjećenost velikog broja web stranica koje neće biti prilagođene pregledu na mobilnim uređajima. Navedene izmjene ne utječu na pretrage na stolnim i prijenosnim računalima, ali prema svim statistikama posjećenost web stranica putem mobilnih uređaja je sve veća.

Google također nudi da svoju web stranicu testirate i provjerite je li prilagođena mobilnim uređajima, te hoće li biti preporučena od strane Google-a kod pretraživanja. Provjerite prilagođenost vaše web stranice ovdje. Ukoliko web nije prilagođen za mobilne uređaje, Google vam opisuje greške koje je pronašao, primjerice da je tekst presitan za čitanje ili da su veze preblizu jedna drugoj (pa je teško kliknuti na željenu vezu) i slično.

Primjer testa web stranice prilagođene mobilnim uređajima Primjer testa web stranice sa savjetima za prilagodbu mobilnim uređajima


Ukoliko rezultati nisu zadovoljavajući, tu uskače Vaš D Management! Kako bi Vam olakšali prilagodbu, pripremili smo posebnu akciju: 20% popusta na izradu nove ili redizajn postojeće web stranice za sve koji iskažu interes do 8. svibnja 2015.!