Blog

Pisanje za responzivni web dizajn

Stranice prilagođene pametnim telefonima i tabletima već sada zbog fleksibilnosti imaju prednost prema ostalima, a uskoro će ta prednost biti ogromna. Prema istraživanjima, trend korištenja mobilnog weba je u velikom porastu, dok neka istraživanja provedena u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da ćemo web stranice za nekoliko godina češće pregledavati na mobilnim uređajima nego desktop računalima. 

Upravo iz tog razloga veoma je bitno razviti web stranice prilagođene svim, a ne samo desktop rezolucijama. Responzivni dizajn istovremeno maksimalno koristi prednosti velikih widescreen monitora, ali jednako tako na najbolji mogući način razmješta elemente Vaše web stranice za što bolji pregled na tablet i smartphone uređajima.

Čak i Google “pozitivno” gleda na činjenicu da je Vaša web stranica prilagođena mobilnim uređajima što će dovesti i do boljeg pozicioniranja u rezultatima pretraživanja u odnosu na druge web stranice, koje još nisu prepoznale važnost mobilnih korisnika. To će smanjiti potrebu za ulaganjem u razne reklamne i promotivne kampanje koje bi dovele do dobre pozicije Vaše stranice.

Uz sve navedeno, Vaši korisnici će Vam od srca biti zahvalni na respozivnom web dizajnu jer isti omogućuje najbolje moguće korisničko iskustvo, a Vaša prodaja više neće patiti zbog kupaca i klijenata koji su odustali od navigacije na nepreglednoj web stranici i okrenuli se Vašim konkurentima.

No, responzivan dizajn donosi i mnoge nove izazove. Do sada smo kod izrade web stranica morali brinuti "samo" o prikazu na mnogim web preglednicima (Chrome, Firefox, IE, i drugi) te nekoliko standardnih rezolucija monitora, dok responzivni dizajn donosi desetke, ako ne i stotine, novih kombinacija preglednika i rezolucija kao i brigu o sporosti interneta na mobilnoj mreži naspram sada već standardno brzoj mreži u našim domovima i uredima.

Većina izazova vezana je uz dizajn i programiranje, ali sve to skupa ne pomaže ako ne pazimo na jedan jako bitan dio - sadržaje koje želimo prikazati na našim web stranicama. Iako uvijek postoji opcija da uz uslugu programiranja, izrade i dizajna web stranice, za ovaj posao angažirate stručnjake (copywritere) koji će profesionalno odraditi posao, ponekad gazda zna najbolje, odnosno je najbolje da sebe i svoj proizvod ili uslugu prezentirate sami. 

Evo (samo) nekoliko stvari na koje moramo paziti kada pripremamo sadržaj za responzivne web stranice:

Svaka riječ je bitna – na monitoru bilo koje veličine ne može se dogoditi da jedna riječ ne stane u jedan red, dok je to na mobilnim uređajima sa manjom rezolucijom moguće, čak i vrlo vjerojatno. Zbog toga treba paziti kako izgleda element/modul u koji ide pojedini tekst te prilagoditi tekstove kako isti ne bi pomaknuli ili ispali iz dizajna. Tu pogotovo treba paziti na naslove i/ili tekstove koji se ispisuju velikim fontom. Naravno, ne treba zapostaviti SEO i ne
spominjati bitne stvari već pokušati - na sažet i jasan način opisati ponudu.

Više je više – dugi tekstovi su za većinu korisnika monotoni te dobar postotak potencijalnih klijenata možda neće dobiti cjelokupnu poruku koju ste željeli prenijeti ako sve što nudite/radite ubacite u jedan dugi tekst. To pogotovo vrijedi za mobilne uređaje gdje se font dodatno smanji i često postane jako težak za čitanje. Tako da je uvijek bolje svoju ponudu podijeliti na što više odvojenih odlomaka te svaki dio ponude izdvojeno prikazati kratkim naslovom, slikom i opisom. Najčešće taj izdvojeni tekst mora voditi na opširniji opis koji potencijalnim klijentima neće biti problem pročitati, jer je to točno ono što traže.

Klijenti će cijeniti vaš trud – svaki dio stranice, svaki element/modul ili kako ga već želite nazvati, kod responzivnog dizajna zahtjeva malo više Vašeg vremena jer si morate uzeti vremena, te detaljno pregledati kako isti izgleda na velikom broju uređaja. Morat ćete dva puta razmisliti o svakom naslovu, svakom tekstu, a vjerojatno i svakoj slici i grafici, no treba naglasiti kako će taj trud klijenti zaista cijeniti jer će web stranica u svakom trenutku izgledati kako treba i svakome će biti jasno da ozbiljno i odgovorno radite svoj posao.